söndag 16 september 2012

Dofter!

Att gå ut i min trädgård när lammsteken grillas är nästan tortyr. Dofterna sprider sig i grannskapet och det gör säkert varenda människa som befinner sig i närheten, hungrig. Jag skyndar mig in för att göra i ordning tillbehören och prova vin som jag hällt upp. Lammsteken har fortfarande någon, kanske några, timmar kvar, på grillen.

Det blir ugnstekta rotfrukter i sallad som bastillbehör. En vanlig rätt till grillat kött hemma hos mig. Det är inte alltid potatis på min tallrik, den väljer jag gärna bort till förmån för pumpa, morötter och fänkål. Till detta rör jag ihop en getostkräm som toppas med knasterstekt skinka från Italien.
Tillsammans med det grillade köttet blir det riktigt, riktigt gott. Helt klart ska vi grilla hel lammstek igen!

Vad vinprovningen beträffar blir jag sorgligt medveten om hur otränade mina smaklökar är. Undrar i mitt stilla sinne hur detta ska gå och oroar mig för hur jag ska klara tentan. Tror inte att de godkänner ”blöta stenar” och ”bittermandel” i rödvin! Nåja, det är bara att prova på!
Jag testar Cabernet Sauvignon från olika klimatzoner, Chile, Sydafrika, Frankrike och Australien. Den första noteringen blir att blomflugor föredrar vin från Chile och Australien medan de helt ratar det franska bordeauxvinet. Kanske inte en notering jag tar med till min examinator men en kul notering. Slutsatsen av testet blev allafall att det chilenska vinet var oerhört fruktigt, medan det australiska var tämligen lätt trots att det fanns en del kropp i det. Det är kul med viner! Roligt att testa det på det här sättet! Vad jag ska hitta på nästa gång vet jag inte riktigt. Hur jag ska testa vita viner vet jag inte heller eftersom det blir ju en del vin över och maken har svårt att dricka vitt. Det är inte mycket jag vet med andra ord. Helt klart en utmaning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar