Jambalaya med lakrits
900 g kycklingfilé400 g smakrik korv (jag hittade en Cajunkorv från ICA som funkade utmärkt)
2 dl räkor, skalade
10 scampi
6 pilgrimsmusslor
1 lök
5 cm purjolök
4 vitlöksklyftor
2 röda pepparfrukter
1 paprika
200 g sugerpeas
4 dl ris
5 dl krossad tomat
4 dl kycklingbuljong
1 tsk lakritspulver
4 droppar tabascco
svartpeppar och salt
Marinad för musslor och scampi
½ dl olivolja
1 vitlök
1 chilifrukt, röd
Bryn kyckling och korv tills det tar färg. Tillsätt lök av alla slag, 2 hackade chilipeppar och paprika. Stek några minuter tillsätt riset och rör om. Häll på tomatkrosset och buljong. Låt småkoka i ca 40 minuter eller tills riset är klart. Forcera inte! Då blir riset för hårt. Var beredd på att fylla på vatten. Jambalayan ska vara lite krämig, nästan som risotto. Häll i lakritspulver, om du vill, och tabascco efter smak, för mina barn räckte 4 droppar.
Undertiden grytan puttrar rör du ihop marinaden till musslor och scampi och lägger i dem.
När det är ca 10 minuter kvar av puttrande, stek pilgrimsmusslor och scampi i en het grillpanna och lägg dem över i jambalayan.Strö över persilja! Klart!
Snabb hallonsylt
för 1 person1 dl hallon, färska eller frysta
1 msk rörsocker, eller råsocker (vill du ha en mer fast sylt kan du använda syltsocker 1 dl men den blir otroligt söt då)
Blanda i en kopp eller skål. Ställ in i miron, funkar lika bra i en kastrull om du föredrar det men det tar lite längre tid, för frysta hallon tar det nu ca 2 min tills det är klart, för färska kanske inte mer än 30 sek!
Smaka av! Hur söt vill du ha den? Eller hur varm? Eftersom jag älskar att ha den på rostatbröd gör det mig inget att den är varm. Men det tar inte lång stund att få den sval om du sätter den i frysen. Den här sylten/såsen är också underbar att ha på glass! Gärna choklad!
Asiatisk ketchup
3 dl ketchup alt. chilisås1 dl soja
1 dl farinsocker, (jag använde muscovadosocker för mitt farinsocker var slut. Funkade bra det med!)
½ dl finriven ingefära
svartpeppar
2 lime
Blanda allt utom limen till en fin sås. Tvätta limen ordentligt i ljummet vatten och riv skalet från den ena och pressa saften ur dem bägge. Jag tog det lite försiktigt med limen och började provsmaka efter 1 ½ lime. Det räckte allafall för mig!
Fiskgryta med fänkål
400 g fisk jag använde red snapper1 gul lök
1 morot
1 fänkål
1 paprika
1 vitlök
½ dl vermuth, eller 1 dl vitt vin
3 dl fiskbuljon
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Stek grönsakerna tillsammans några minuter, ca 5 min. Häll i vermuth och vänta ytterligare någon minut innan du häller i buljongen. När det börjar bubbla igen häller du i matlagnningsgrädden och puttrar i 15 min.
Lägg i fisken och fortsätt i ca 7 minuter. Red av den om det behövs och smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar