Dryckestips

 Snaps!

 Under julen blir det alltid läge för snaps, med all sill som finns. I år tar jag hem en lite ovanlig, och lokal akvavit från Bergslagen, Tre små gummor. Den visar sig vara en mycket mild, lite sötaktig med tydlig kumminsmak. Jag gillar den! Den är heller inte så stark på något sätt. Bilden på känns lite märklig. De tre kvinnorna får inte mig att direkt tänka på gummor. Jag tänker mer på barer under femtio-talet. Nåväl, skulle nog inte kännas bättre om det verkligen var traditionella gummor  á la tant Grön, heller. Men klart drickbar för den som inte är så glad i snaps!

 

Vinprovning del 1

Vad vinprovningen beträffar blir jag sorgligt medveten om hur otränade mina smaklökar är. Undrar i mitt stilla sinne hur detta ska gå och oroar mig för hur jag ska klara tentan. Tror inte att de godkänner ”blöta stenar” och ”bittermandel” i rödvin! Nåja, det är bara att prova på!
Jag testar Cabernet Sauvignon från olika klimatzoner, Chile, Sydafrika, Frankrike och Australien. Den första noteringen blir att blomflugor föredrar vin från Chile och Australien medan de helt ratar det franska bordeauxvinet. Kanske inte en notering jag tar med till min examinator men en kul notering. Slutsatsen av testet blev allafall att det chilenska vinet var oerhört fruktigt, medan det australiska var tämligen lätt trots att det fanns en del kropp i det. Det är kul med viner! Roligt att testa det på det här sättet! Vad jag ska hitta på nästa gång vet jag inte riktigt. Hur jag ska testa vita viner vet jag inte heller eftersom det blir ju en del vin över och maken har svårt att dricka vitt. Det är inte mycket jag vet med andra ord. En ny utmaning helt klart!

 

Rött vin

Anura från Sydafrika har en riktigt härlig rökig smak vilket gör att den passar utmärkt till grillat. I synnerhet om du, som jag, gillar att grilla kött och använda rökflis. Det är ett kraftigt vin med mycket mörka bär i, lite brända toner av kaffe! Riktigt gott och definitivt prisvärt för bara 79 kronor.








Vitt vin

Sancerre, Domaine de la Villandin, 2011.
Ett fantastiskt gott vin med tydlig doft och smak av svartvinbärsblad. Jag provade detta till kräftor och det var ok men jag föredrar det till getostsalladen som jag åt till kräftorna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar